Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/22bf40e5d3f5d795567ef0cdb455b2e6 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Adatbázis Jogvédő Egyesület: DOI - Digitális Objektum Azonosító

DOI - Digitális Objektum Azonosító

 A DOI (Digital Object Identifier, azaz Digitális Objektum Azonosító) egy új szabvány, melyet digitális objektumok - szövegek, képek, hanganyagok és audiovizuális művek azonosítására és kezelésére hoztak létre.

 A DOI-kat, a könyvszakmában használatos ISBN számozáshoz hasonlóan (avagy az internetes honlap-címekhez hasonlóan) regisztrációs ügynökségek adják ki és adminisztrálják. A DOI a regisztráció pillanatától kezdve „örökké” az adott objektumot fogja azonosítani.

 A DOI-k az Interneten is aktivizálhatók. A DOI-ra kattintva elérhető az azonosított tartalom, de elérhetők az adott objektumról rögzített adatok, az objektumhoz kötődő egyéb információk, és igénybe vehetők az adott objektumhoz kötődő egyéb szolgáltatások is.

 A DOI dokumentumot, tartalmat azonosít, és nem annak a helyére hivatkozik (mint például az URL a web-lapokon). Ha egy dokumentum helye megváltozik, a DOI a felhasználót akkor is az aktuális helyre, a ténylegesen elérni kívánt tartalomhoz irányítja.

Adatbázis Jogvédő Egyesület (AJE) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA